4 Aralık 2022 Pazar

STEM tabanlı eğitim sisteminde dijitalin önemi ve gelecek nesillere etkisi

 

STEM eğitimi sınıfta proje tabanlı öğrenmeye odaklanır. Gerçek zamanlı uygulamalar ve öğrenme deneyimleri sunar. Öğrenciler, STEM’ in çeşitli alanlarını, sınıf içinde ve çevrelerindeki dünya arasında bir bağlantı kurmalarına yardımcı olacak şekilde uygularlar. Öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısıyla bakmasını, yeni nesil eğitim yaklaşımıyla bilgi ve beceri kazanmasını hedefler. Teknolojinin de içinde bulunduğu projeler ve faaliyetler ile bilimin uygulanmasını vurgulamak ve öğrencileri gelecekteki derslere hazırlamak için STEM eğitimi önem arz etmektedir. Dijital araçların etkin kullanıldığı günümüzde her derse entegre edebilecektir. Aynı zamanda kendisi de bu yapıda dijital araçlar geliştirebilecektir. Hayatın içinde öğrenerek ezberden uzak tabiri caizse kıvrak zekayla üretim odaklı inovatif düşüncelerini sergileyebileceklerdir. STEM, bireyleri başarılı olma ve bu değişen dünyaya uyum sağlama becerileriyle güçlendirmeyi amaçlar. Öğrenciler ezberden uzak bir şekilde araştırma ve sorgulama yaparak öğrenirler. Geleceği ancak bu şekilde yakalayabiliriz. Artık kendimizi yurtdışındaki teknolojiyle değil geleceğin teknolojilerini yakalama oranına göre değerlendiriyoruz çünkü. Bu yapı kartopu etkisiyle büyüyerek ülkemizi daha iyi en iyi noktalara getireceğine inanıyorum.

Dijital medya araçlarını çocuklarımız başta olmak üzere ebeveyn ve öğretmenler üzeninde etkisi

 

Öğrenci istenen zamana yönelik değil uygun olduğu zamana ayak uyduran bireyler olarak yetiştirilmesi için dijital medya araçlarının gerekli olduğunu düşünüyorum. Çocuklar eğlenerek öğreneceği ortamlara daha çabuk adapte olabilmekteler. Onları zorunlu oldukları ders içerikleriyle kısıtlamak yerine özgürce bütün ders boyunca öğreneceği yapılarla ilgili içerikler hazırlamak veya içerikleri vermek öğretmenlerimizin de elini güçlendirecektir. Her öğrenci kendi öğrenme hızına göre ilerleyecektir. Zorunlulukları ortadan kaldıran bir eğitim sistemi, kişilerde bireysel öğrenme sorumluluğunun da gelişmesine neden olacaktır. 

Özellikle öğrencilerin, plânlı çalışma, kendini disiplin altına alabilme gibi yeteneklerinin yanısıra, dijital vatandaşlık, dijital okuryazarlık, bilişim teknolojileri temel becerileri, verileri analizi, siber suçlardan korunma, zamanı yönetme gibi yetenekleri de kazanmaları gerekmektedir. Sonuç olarak dijital medya araçları çevrimiçi uzaktan bilgi aktarmanın ötesinde ciddi politikalar ile eğitim sistemi genelinde planlanması gereken ciddi bir emektir.

Yapay Zekânın Eğitimde Kullanılması

 

Teknolojinin günümüzdeki yaygınlaşması ile birlikte son yıllarda hayatımızdaki önemi ve yeri de artış gösterdi. Artık hayatımızın her alanında yer alan teknoloji hayatlarımızı ciddi anlamda kolaylaştırdı. Yapay Zeka teknolojileri de bunların içerisinde ilk sıralarda yer alıyor. İhtiyaçlarımıza göre değişim gösteren teknoloji eğitim sistemimizde de önemli bir yere ulaştı ve artık tüm eğitim sistemlerinde teknoloji aktif rol oynamaya başladı. Eğitiminde teknolojikleşmesiyle birlikte zaman tasarrufu da sağlar olmamızın yanı sıra, her bilgiye anlık olarak ulaşma imkânı da sağlayabiliyoruz. Yapay zeka özellikle birçok alanda zaman tasarrufu sağlamaktadır. Örneğin birçok kişi arka plan kaldırmak için fotoşop vs programları yüklemek ve kullanmak zorundayken şimdi saniyeler içerisinde otomatik olarak yapılmakta , resimler hareketlendirilmekte, size uygun içerikler önerilmekte gibi sayabiliriz. Küçük yaştan itibaren yapay zeka teknolojilerine giriş yapmaları öğrencilerimizin ilerleyen süreçte projelerinde bu teknolojiyi aktif kullanmalarını sağlayacaktır.

Eğitim ve öğrenme modelleri üzerinde teknolojinin önemi

 

Modernize edilen sınıflar, teknolojik imkanların artması ve bu alandaki yarışmaların artması biraz da popülaritenin oluşmasıyla eğitim öğretim ortamlarımızın meyvesi olarak öğrencilerimizin teknoloji destekli eğitimler alması olmuştur. Geleneksel kara tahta yerine, oyunlaştırılmış eğitim araçları teknolojinin eğitimdeki yerini gösteriyor. Ders konuları, oyun öğeleri eklenerek öğrencilere daha çekici hale getiriliyor. Ayrıca akıllı tahta uygulamaları, öğrencinin sınıfta uygulanan konulara her yerden erişmesine imkan tanıyor. Özellikle görselliğin günümüzde büyük önem kazandığını biliyoruz. Görsel eğitim aynı zamanda bilgilerin de akılda kalmasını sağlayan bir etmen olarak karşımıza çıkıyor. Masanın başında ders anlatan bir öğretmenden ziyade, akıllı tahtanın görselliğinden güç alarak, anlatılan bilgiyi görsellikle destekleyen bir öğretmen, öğrencileri dikkatini daha fazla çekebiliyor. Artık eğitim böyle bir noktaya gelmiş durumda. Görselliğin beyin için önemli olduğu da yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bir gerçek.

Eğitimde teknoloji kullanımı, doğru stratejiler izlenirse çocuklara farklı faydalar sağlayacak. Bu faydalardan en önemlisi ise çocuk yaşta kazanılan analitik düşünce ve problem çözme becerisi. Gelecekte teknolojinin hayatımızın her alanına daha da fazla nüfuz edeceğini düşünürsek, çocukları bu gelecek için şimdiden hazırlamak verimli bir eğitim süreci geçirmelerine yardımcı olur.

Web 2.0 araçlarının ve dijital araçların eğitim ve öğrenme süreçlerine etkisi

 Doğuştan dijital gençlerin teknoloji desteği olmadan eğitim hayatlarını sürdürmelerini bekleyemeyiz. Öğrenme-öğretme süreci çok boyutlu bir yapı olmakla beraber karşılıklı etkileşimin ön planda olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda öğretmenlerin sürekli kendilerini geliştirmelerini , güncel teknolojileri araştıran ve kullanan, ders içerisine uyarlayan bir idealist kişiliğe sahip olmasını beklemekteyiz. Geleneksel yöntemlerle yetiştirdiğimiz öğrencilerin çağın gereksinimlerini maalesef kazanamadığını görmekteyiz. Çok yönlü düşünme, 21.yy becerileri, STEM eğitiminin tam merkezinde bulunan web teknolojisi sürekli gelişen ve  değişen eğitim sistemlerine uygun olarak tasarlandığını söyleyebiliriz. Web 2.0 uygulamaları her türlü bilgiyi ve öğretim içeriğini kolay ve hızlı ulaşılabilir bir platforma taşıyabilmektedir. Kalıcı öğrenmeleri sağlamak adına görselliğe önem vermeleri, oyunsal yöntemleri kullanmaları, sosyal mecra gibi kullanılarak etkileşim sağlanması web araçlarını cazip ve vazgeçilmez bir hale getirmiştir. Etkili öğrenme ortamlarında mutlaka etkileşimli web 2.0 araçlarının kullanılması gerekmektedir.