27 Aralık 2019 Cuma

Algoritma ve Akış Diyagramı Oluşturma

Bir algoritma, veri işleme veya problem çözmenin adım adım gösterilmesidir. Bu sayfada algoritmanın tanımı, çeşitleri ve uygulamaları tanıtılacaktır.
Algoritma'nın tanımı
  1. Bir algoritmanın temel amacı belirli bir çıktı elde etmektir,
  1. Bir algoritma birkaç sürekli adımdan oluşur,
  1. Çıktı, algoritma tüm işlemi bitirdikten sonra gelir.
Algoritma Türleri
  1. Sıra: Bu tür algoritma bir dizi adımla karakterize edilir ve her adım birbiri ardına yürütülür.
  1. Dallanma: bu tür bir algoritma "if-then" problemleriyle temsil edilir. Bir koşul doğruysa çıkış A olur, koşul yanlışsa çıkış B olur. Bu algoritma türü "seçim türü" olarak da bilinir.
  1. Döngü: bu tür için, işlem belirli bir koşul altında tekrar tekrar yürütülebilir. Sorunlar "while" ve "for" sorunları ile temsil edilir. Ancak, koşul altında bir dizi döngüden sonra sürecin sona ereceğinden emin olun. Bu algoritma türü "tekrarlama türü" olarak da bilinir.
Algoritma Uygulamaları
Bir algoritma problem çözme için bir prosedür veya formül olarak tanımlanabilir. Algoritmalar, çeşitli alanlarda, bilgisayar programlama, matematik ve günlük yaşamda yaygın olarak kullanılabilir. Then algorithm'nin tanımı nedir? Kaç çeşit var ve hangi yollarla uygulanabilir?
Algoritma, "belirli bir girdiden gereken çıktı için gerçekleştirilecek bir dizi adım" olarak tanımlanabilir. Algoritmanın tanımından 3 ana özelliği vardır:
Temel olarak, tüm algoritmalar belirli bir giriş için bir çıktı almak için adımları takip ederken mantıksal olarak çalışır.
Algoritmalar yapılarına göre 3 tipte sınıflandırılabilir:
Daha önce de belirtildiği gibi, algoritmalar birçok alanda kullanılabilir ve görsel anlayış için genellikle akış şeması biçiminde temsil edilir. Başka bir deyişle, akış şeması, çeşitli kutulardaki adımları gösteren ve kutuları birbirine bağlayarak süreci gösteren bir algoritmayı temsil eden bir diyagramdır.

Akış diyagramı oluşturmak için : flowtürk programını kullanacağız.
İndirmek için tıklayınız.

Örnekleri inceleyelim;
flowturk ile ilgili görsel sonucu


flowturk ile ilgili görsel sonucu

1 Kasım 2019 Cuma

Uluslararası Siber Saldırı İzleme Sistemleri

      Siber Saldırılar ve savaşlar günümüzde ülkeler arası rekabet yapılan en popüler alanlardan bir tanesidir. Ülkeler siber ordu yapılarını kurarak bu atakları bertaraf etmekte veya siber saldırılar ile karşı tarafın direncini  kırarak hizmet aksamasına veya sistemin çökmesini sağlayacak saldırılar gerçekleştirmektedir.
       Siber saldırı tanım olarak  siber suçluların veya ülkelerin iyi amaçlı veya kötü amaçlı, bir veya daha fazla bilgisayarı tek veya birden fazla bilgisayara veya ağa karşı kullanarak başlattığı bir saldırıdır. Siber saldırı, bilgisayarları kötü amaçlı olarak devre dışı bırakabilir, veri çalabilir veya ihlal edilen bir bilgisayarı diğer saldırılar için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanabilir. Siber suçlular, diğer yöntemlerin yanı sıra kötü amaçlı yazılım, phishing, fidye yazılımı, hizmet reddi de dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanır. Ülkemizde siber savunma yapıları MİT , TSK , ASELSAN gibi yapıların içerisinde bir birim olarak bulunmakta fakat bazı ülkelerde kritik noktaların tamamını savunan ve saldırılar gerçekleştiren Siber Savunma Orduları oluşturmuştur. İlerleyen zamanda bütün ülkeler bu yapıya geçecek ve ülke güvenliğini sağlayacaklardır.
        Ülkemizde üniversite düzeyi ve sonrası için Beyaz Şapkalı Hacker eğitimleri verilerek iyi niyetli siber saldırıları eğitimi verilerek kötü niyetli siber saldırıların yapısını , yapılışını ve bertaraf etme yapısından bahsedilmektedir.Bu eğitimlerde şu yapılar öğretilmektedir: Etik Hacklemeye Giriş,Sistem Temelleri,Şifreleme,Footprinting,Tarama,Sıralama, Sistem Hackleme,Zararlı Yazılım,Dinleyici,Sosyal Mühendislik,Servis Dışı Bırakma,Oturum Ele Geçirme,Web Sunucuları ve Uygulamaları,SQL Enjeksiyonu,Wi-Fi ve Bluetooth Hackleme,Mobil Cihaz Güvenliği,Evasion,Bulut Teknolojileri ve Güvenliği,Fiziksel Güvenlik ... Bu eğitimler sayesinde temel düzeyde bir siber güvenlik uzmanı olabilirsiniz.
Neden Siber Güvenlik ve Saldırı Eğitimi Almalıyız?
          Bunun bir çok sebebi var ama belli başlı sebeplerini sıralayacak olursak kişisel verileri korumak , veri gizliliğini sağlamak , güvenli veri aktarımı sağlamak , siber saldırı olup olmadığının farkında olmak , Ağ üzerinde verilerin güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamak ... bu saydığımız yapıları daha da çoğaltabiliriz. Ülkeler arası siber rekabette biz de varız demek adına ilkokuldan üniversite sonrasına kadar siber güvenlik eğitimleri verilerek gelecekte daha büyük verilere sahip olacağımız düşüncesiyle bunların güvenliğini sağlamamız gerekmektedir.
       Siber saldırılar günlük , haftalık veya aylık olarak gerçekleştirilebilmektedir.Bunun yanında Çeşitli tiplere ayrılmaktadır. Bilgisayar Ağ bilimi terimi olan OSI Katmanlarına göre çeşitlenmektedir.
osi katmanları ile ilgili görsel sonucu
Şimdi Dünya genelinde yapılan siber saldırıları inceleyebileceğimiz web sayfalarına bakalım:
1.https://www.digitalattackmap.com/
Bu sayfa sayesinde dünya haritası üzerinde anlık olarak yapılan bütün saldırıların hedeflerini ve nereden yapıldığını görüp inceleyebiliyoruz.
2.https://cybermap.kaspersky.com/tr
Bu sayfa türkçe verilerle bizlere dünya genelinde yapılan siber saldırıları görebilmektedirler. Siber saldırı türlerini ayrıntılı biçimde görebilecektir.
3.http://www.parsecuremap.com/#2/42.3/-17.7
Bu sayfa sayesinde ülkelerin yapmış olduğu siber saldırılara maruz kalan ülkeleri detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Kaç tane siber saldırıya sahip olduğunu ve bunları bertaraf edip etmediğini görebilirsiniz.
        Türkiye'deki saldırıların büyük bir çoğunluğu iletişim kanallarına yapılmaktadır.Aynı zamanda bankalarda bunlara en çok hedef olan yapılardandır.Şehir istatistiğine bakacak olursak en çok İstanbul merkezli siber saldırılar gerçekleşmektedir. Bu noktada biz eğitimcilere düşen yapı , öğrencilerimize siber saldırı ve yapılarından bahsederek bilgisayar bilimlerine ilgi duyan öğrencilerimizi bu eğitimlere yönlendirerek gelecekte siber savunma planlarımıza bunları dahil etmeliyiz. Böylelikle bilgi güvenliğini sağlayacak olup , diğer ülkelere karşı kendimizi savunarak  ihtiyaç halinde onlara yönelik siber tehditler oluşturmalıyız. Bu eğitimleri ülke genelinde yaygınlaştırarak bütün öğrencilerimizin minimum düzeyde bilgi sahibi olmasını sağlamalıyız. Teknolojinin bütün imkanlarına sahip olan gençlerimize bunun savunma yapısında da kullanılacağını göstermeliyiz.

16 Ekim 2019 Çarşamba

Logo Yapımı


        Grafik tasarım araçlarından bir tanesi de “Logo”lardır. Logo anlam olarak bir kurum veya kuruluşların kendilerini ifade eden özel olarak hazırlanmış yapılarıdır. Logo ne kadar farklı ve içerik olarak ilgi çekici olursa o kadar akılda kalıcı olur. Logo yapmak için bir çok profosyonel veya amatör araçlar mevcuttur. İyi bir logonun özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
a) İlgili kuruluşun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Bir parfüm logosu için inşaat sektörünün yapısına uygun bir yazı karakterinden yola çıkılmaz. Her insanın bir kişiliği olduğu gibi, kuruluşların da bir kişiliği vardır. Amblem bunu yansıtmalıdır. Mesajını üstünde taşımalıdır.
b) Özgün olmalıdır. Amblem ve logonun yapılış amacı zaten ayırt edicilik sağlamaktır. Eğer başka örnekleri çağrıştırırsa veya bilinen bir amblem kopya edilmişse hiçbir etkisi olmaz, aksine olumsuz bir imaj yaratır.
c) Renk ve biçim olarak bütünlük içinde olmalı. Değişik yerlerde (kâğıt üstünde, rölyef olarak, rozet için, vb.) kullanılabileceği unutulmamalıdır. Küçültüldüğü zaman ayrıntılarını kaybedecek özellikte olmamalıdır.
d) Logolar, okunabilir olmalıdır, özgünlük yaratmak kaygısıyla gereksiz çizgi ve resimler kullanılmamalıdır. Harf âdetinin çok olması, okunurluğu bozmamalıdır. 
           Önemli olan araç değil logonun sorunsuz bir şekilde hazırlanmasıdır. Bu noktada seçim sizlere aittir. Bu bölümde sizlere https://logomakr.com/ tanıtılacaktır. İnternet adres satırına “https://logomakr.com/ “ yazınız. karşımıza direkt olarak giriş yapmadan başlayabileceğimiz tasarım alanı gelecektir.
            Tasarım alanına eklemek istediğimiz grafik aracı , yazı , şekil ve sembol seçilerek eklenebilir , boyutlandırılabilir , renkleri ayarlanabilir ve istenilen yerlere taşınabilir.
        STEM okullarının genellikle kendi logoları olmakta ve bunu gerek web sitelerinde gerekse yapılan paylaşımlarında kullanabilmektedir. Bu web sitesiyle ücretsiz bir logo yapılabilir ve genellikle bilim , teknoloji ve mühendislik logolarının fazla olması sebebiyle tasarım konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Kodu Game Lab

            Oyun programlamaya yeni başlayanlar için en iyi basamaklardan bir tanesi Kodu Game Lab. Yaklaşık 2015 yılından itibaren sürümleri mevcut olan bu oyun programlama yapısı Microsoft tarafından geliştirilen en iyi eğitim yazılımlarındandır. Tasarım , Algoritma ve Programlama Yapısı sayesinde öğrencileri çoklu düşünmeye sevk etmektedir. Yaptıkları oyunları paylaşabilen öğrenciler bu şekilde oyun programcılığına başlamış oluyorlar.Kodu Game Lab'ı bilgisayarlarına indirebilirsiniz. Bu şekilde internet ortamından bağımsız bir şekilde geliştirici olabilirsiniz. Sistem gereksinimi noktasında fazla bir şey istemeyen yapısı sayesinde okullardaki bilişim labaratuvarlarına kolayca entegre edebileceğimiz bir yapıdır. Aşağıdaki yapı sayesinde öğrencilerimize oyunu kağıt üzerinde tasarlamalarını sağlayabiliriz:


KODU GAME LAB DİZAYN KAĞIDI

Aşağıdaki kutucuğa oyundaki ana karakterinizi çiziniz ve ismini yazınız.













Aşağıdaki kutucuklara oyunda kullanmış olduğunuz nesneleri ve bunların kullanılması için yapmış olduğunuz algoritmanızı sağ tarafa yazacak şekilde kullanma nedeninizle beraber yazınız.
NESNE/BOT
ALGORİTMA




















Oyunun nasıl kazanılacağını veya kaybedileceğini açıklayınız.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Aşağıdaki linkten Kodu Game Lab'ı indirebilirsiniz:


Kahoot ile Online Eğlenceli Sınav

          Online sınav araçları günümüzde ölçme değerlendirme için çok yerde kullanılmaktadır.Hatta yakın zamanda bütün merkezi sınavlar bu şekilde yapılmaya başlanacaktır. PISA sınavının ülkemizdeki ayağı olan TIMSS sınavı da tabletlerde online olarak yapılmaktadır.Bu ve diğer sınavlar hızlı bir şekilde geri dönütü olması sebebiyle online olmaya başlayacaktır. Öğrencileri bu sınavlara hazırlamak ve eğlenceli bir şekilde kalıcı öğrenmeyi sağlamak amacıyla geliştirilen Kahoot , öğrencileri zaman noktasında da hızlı cevap vermeye zorluyor. Güzel bir etkinlik ve sınav platformu olan Kahoot , kullanımı kolay ve soruların eklenmesi noktasında bizlere video,resim ve yazıyla soru sormamızı sağlayan araçtır.Kahoot'u kullanabilmemiz için bilgisayar ortamında giriş yaparak bir soru grubu oluşturuyoruz , buraya sorular ekliyoruz(4 seçenekli olan sorularımız , video , resim ve yazı içerebilir.) şıkları girdikten sonra doğru cevapları da işaretliyoruz.Sınav sorularını hazırladıktan sonra oyunu başlat diyerek başlatıyoruz sınavı. Bundan sonra sınava katılacak olan kişiler tablet, telefon veya bilgisayardan kahoot.it. sayfasına girerek veya uygulama yükleyerek oyun pinini giren oyuncular sınava dahil oluyorlar. Sınav soruları ekrana yansıyor fakat telefon,tablet veya bilgisayarlarında sadece şıkları görüp işaretliyorlar.Bu şekilde bütün soruları bilmeye çalışıyorlar.En hızlı cevap veren kişi eğer süre sınırı açıksa daha yüksek puan alıyor, grupça bir yarışma varsa grup puanları değilse kişisel olarak puanları görüyorlar. Haydi kahoot'u tanıyalım;

8 Ekim 2019 Salı

Voki ile Konuşan Yapı Oluşturma

          Sunum günümüzde en çok kullanılan anlatma yöntemlerinin başında gelmektedir.Sunumların içeriğini düzenlerken düz yazı dışında çeşitli yapılara da ihtiyaç duyulmaktadır.Bu şekilde sunumlar tekdüzelikten çıkarak daha hareketli ve insanların gözüne daha fazla hitap edecek şekilde akılda kalıcı olacaktır.Bu amaçla kullanılacak en iyi yapılardan bir tanesi de Vokidir. Voki sayesinde istediğimiz 2D veya 3D yapıyı konuşturabiliyoruz.Konuşan yapının üzerinde değişiklikler yapabiliyoruz.
           Voki web sitesinden konuşan bir ses karakteri tasarımı ve sesleri eklenmektedir. Bir Voki için daha genel bir terim bir konuşma avatarı, bir kişi ya da olmanın bir dijital temsilidir. Voki karakterler oluşturmanızı, oluşturduğunuz karakterleri konuşturmanızı ve hazırladığınız çalışmayı istediğiniz şekilde paylaşmanızı sağlayan bir uygulamadır.
           Voki sitesini eğitimde sunumlarımızı daha hareketli ve ilgi çekici bir şekilde hazırlamak istediğimizde çeşitli avatarlar ve seslerle animasyonlarımızı oluşturabiliriz. Öğrencilerimiz keyif alacakları sunumları Voki yardımıyla sınıf önünde sunarken uygulamalarını da ön tarafta yapma imkanına sahip olur. Aynı durum öğretmenler için de geçerlidir. Bu özelliğiyle tam bir flipped classroom uygulaması olarak da sayabiliriz. 
           Şimdi animasyon yapalım. Öncelikle google’a “Voki” yazıyoruz , ilk gelen siteye tıklıyoruz.
           Sayfamız açıldığında giriş yapmadan da Voki yapabileceğimiz gibi giriş yaptıktan sonra kendi yapmış olduğumuz Vokileri görebilir üzerlerinde değişiklikler yapabilir , paylaşabilir veya bir sitede yayınlayabiliriz.
 Karşımıza gelen aşağıdaki ekrandan bir Voki oluşturabiliriz.Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

6 Ekim 2019 Pazar

Pizap ile Online Resim Düzenleme

            Bu yazımızda Pizap online resim düzenleme sitesinden bahsedeceğiz. Pizap sayesinde tekli bir resmimizi düzenleyip efekt,kırpma,yeni bir katman ekleyerek resim birleştirme gibi işlemleri yapabiliyoruz.Aynı zamanda birden çok resmi bir araya getirme işlemi yani klaj işlemini kolay bir şekilde yapabilmekteyiz.Resimlerin üzerine yazılar yazarak yüksek çözünürlükte indirebiliyoruz.
Artık bir iş kolu olarak bahsedebileceğimiz Emoji Maker olma yapısına da ücretsiz bir şekilde Pizap'tan ulaşabiliyoruz.Burada more kısmından emoji yapısına ulaşarak bizlerin ruh hallerini veya karşı tarafa iletmek istediğimiz duygularımızı iletmemizi sağlayacaktır.Aşağıdaki bağlantıdan web sayfasına ulaşabilirsiniz:
https://www.pizap.com/

Blog Oluşturma Siteleri

             Bloglar veya Türkçe karşılığı olarak günlükler yapısı herkesin elinde bulunması gereken ve kişisel olarak herkesin web ortamında bilgi ve belgelerini özgürce paylaşmasını sağlayabilecek bir yapıdır.Bunun için kullanılabilecek web sitelerini paylaşmak istiyorum:
  1. Blogger
  2. Wix
  3. Weebly
  4. Wordpress
  5. Tumblr
               Blog oluşturmak ve kişisel bir web sayfasında sahip olmak herkesin toplamda 5 dksını alır veya almaz.Hemen oluşturacağınız hesap sayesinde arayüz seçerek hemen başlayabiliyorsunuz.Bundan sonra yazılarınızı paylaşmak kalıyor geriye.

Arduino Yazılımı ve Kütüphaneleri

          Elektronik programlama günümüzde en çok kullanılan yapılardan bir tanesidir. Arduino bu alanda yine en kullanışlı mikrodenetleyicilerdendir. Analog/Dijital giriş ve çıkışları sayesinde sonradan takılabilecek bütün sensörler ve ekranlar sayesinde kullanıcılarla etkileşimli bir elektronik devre oluşturmamızı sağlamaktadır.
      Arduino çeşitlerini incelediğimizde aklımıza bazen şu soru gelebilmektedir , hangisini kullanmalıyım.Bu sorunun cevabı sizlerin projesine bağlıdır.Eğer büyük bir proje yapacaksak ve çok fazla giriş-çıkış birimi lazımsa bizim büyük arduino yapısını seçmemiz gerekecektir. Kücük projelerimizde ise fazla yer kaplamaması için ve az giriş-çıkış olması açısından küçük arduinolardan kullanabilirsiniz.
              Arduino kütüphanelerini bulabileceğimiz ve eklenti olarak programa ekleyeceğimiz yapıları aşağıdaki bağlantıdan bulabilirsiniz:

MIT App Inventor ile Mobil Programlama

           MIT Üniversitesi tarafından oluşturulan bir yazılım yapma programı olan MIT App Inventor sayesinde android uygulamalar gerçekleştirip bunları deneyerek paylaşım yapabiliyor ve apk olarak indirebiliyoruz.Basit arayüzü sayesinde tasarımı kolay yapabiliyoruz aynı zamanda kolay bir ingilizce sayesinde kodlamayı bloklarla yapabilmeye izin vermektedir.
            MIT App Inventor giriş yaptıktan sonra yapmış olduğumuz mobil yazılımları saklamakta ve bunlara istediğimiz zaman ulaşabilmemizi sağlamaktadır.Aynı zamanda bir başkasının yapmış olduğu yazılımları değiştirerek ve eklemeler yaparak uygulamaları oluşturabilir.
            MIT App Inventor yazılımına http://appinventor.mit.edu/explore/about-us.html bağlantısından uluşabilirsiniz.

Tinkercad ile 3D Tasarım / Elektronik Devre Tasarımı

      3D Tasarım yazılımları CAD yazılımları olarak geçmektedir.Bu yazılımlar seviye seviye uygulanmakta olup ilkokul-ortaokul seviyesinde kullanılabilen online bir yapı ise:Tinkercad. Başlangıç düzeyinde 3d tasarım nedir , yatay ve dikey eksenler nasıl oluşturulur , ögeler eklenerek nasıl ölçeklendirilir , iç içe öge eklenerek bunların birleşimi nasıl yapılabilir gibi konuları Tinkercad programından kolaylıkla öğrenilip yapılabilir. 
       Tinkercad Circuits sayesinde ise öğrenciler online olarak elektronik devre elemanlarını tanıyabilir , burada arduino ile ilgili deney ve projeler yapabilir. Burada yapılan simülasyon sayesinde yazılan kodların doğruluğu ve devrenin doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü yapılmaktadır. Gerçekte gerçekleştirmesi zor olan veya maliyeti yüksek olan devreler bile daha basit bir şekilde Tinkercad de yapılmaktadır.
              Tinkercad Yazılımına https://www.tinkercad.com/things bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Giriş yaparak kendi alanınızı oluşturabilir böylelikle tasarımlarınız kayıtlı bir şekilde kalacaktır.

Lightbot İle Anaokulu-İlkokul Kodlama Etkinlikleri

Lightbot oyun yapısıyla kodlama yapılabilecek bir uygulamadır.Android ve IOS işletim sistemlerine kurulabilen bu yapıyla kolay bir şekilde kodlama yapılabilir.Adım adım zorlaşan bu kodlama programı sayesinde öğrenciler algoritmik düşünmeyi öğrenecek ve uygulayacaklardır. Yarışma yapısında olduğu için birden çok kişiyle uygulanabilecek bir yapıdır. Aşağıdaki bağlantıdan lightbot hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:
https://lightbot.com/

Fischertechnik Designer Programı İle Online Mühendislik

Fischertechnik Yapı setlerini STEM eğitiminin mühendislik çalışmalarında çok fazla kullanmaktayız.Matematiksel ve Fen deneysel yapılarımızı oluşturarak bunları Bilişim Teknolojileri ile destekleyen Fischertechnik ürünlerini istersek satın alabiliyoruz istersek de online olarak bu yapı setlerini kullanabiliyoruz. Aşağıdaki bağlatıdan giriş yaparak Fischertechnik Designer Programını indirerek kurmamız bu uygulamayı kullanmamız için yeterli olacaktır.
http://www.3dprofi.de/de/
Bağlantıyı kullanarak programı indiriniz ve kurunuz.İyi tasarımlar..

Fischertechnik Ürünleri ve Uygulamaları

         Fischertechnik bir yapı seti ürünü olarak piyasada bulunmaktadır. STEM Eğitim modeline en uygun yapı setlerinden en başta gelenlerdendir.Mühendislik uygulamaları özellikle bu setlerle yapılarak öğrencilerin inovasyon yeteneğini geliştirebilir.Sizlerde aşağıdaki bağlantı sayesinde ürünleri inceleyerek hangi alanlarda kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz;
https://www.fischertechnik.de/en/simulating/industry-4-0